Svalbard dag två

Hotellfrukosten var kanon, här kunde man äta sig mätt och faktiskt var det riktigt gott med rostat bröd och jordgubbssylt. Så vi var mätta när vi gav oss ut i ett blåsigt Svalbard.

Vi hade en tydlig destination. En varning för isbjörnskylt, tror att de flesta som är på Svalbard fotat sig vid en av dessa skyltar. Jag hade sett en på bussturen så vi började gå. MAn blir ju lite förvånad över att det är en hel del trafik igång plus att det faktiskt finns en Toyota bilhandel där, på en by med 1500 invånare och fem mil väg. Skotrar fanns det i överflöd. Jag ska skriva lite mer om det i Svalbard dag tre.

Agendan förutom skyltfotning var Bryggeribesök, världens nordligaste bryggeri måste ju besökas. Men först skylten som låg lite längre bort än jag trodde. Det avr lite snudd på om vi skulle skita i det men valde att gå trots kylan, vi var ju bra klädda men i ansiktet var det lite kallt. Det skulle visa sig att vi skulle gå samma väg på kvällen oxå, bryggeriet låt inte långt från skylten men det visste vi inte då.

Väl framme vid skylten så ville jag ju ha bilden på ett visst sätt, mycket vind och snö. Farsan var snäll och fotade men jag var inte nöjd och tappade humöret. Jag måste verkligen lära mig att lägga band på mig, när jsg är själv funkar det ju att stå i timmar och försöka få bilden jag vill ha. Men när jag inte är ensam så får jag tänka mig för. Tjafset jag höll på att starta dog snabbt ut som tur är.

Vi tog en rundtur i byn och gick till hotellet för vila, käk och uppladdning av bryggerituren.

När vi väl hittade vart vi skulle så förstod vi att det samma väg som innan men ja det fick ju gå. Detta skulle bli kul att besöka det nordligaste bryggeriet.

Ölen hälldes upp och vi fick en historia om hur drickandet på Svalbard, att de fortfarande har en slags motbok för att förhindra superiet. Tror det var 1 liter sprit, 48 öl och obegränsat med vin. Det var en gammal ranson men man använde det fortfarande. Att vinet var obegränsat var ju givetvis för att ”fint” folk drack vin och de överkonsumerade ju inte. Det var det ju bara arbetare som gör.

Bryggeriägaen Robert hade jobbat i gruvan i 12år och eftersom han var trött på detta och hade fått upp ögonen på öl tillverkning så best’mde han sig för att ta tag i saken. Han skulle dock få problem direkt. En lag från 1928 som förbjöd alkoholtillverkning på ön var hans första hinder.

Han gav dock inte upp utan bestämde sig för att ändra lagen. EN skrivning författades till regeringen. Varje måndad ringd e han för att få reda på resultat. Till slut ringde stadsministern och bad honom vänligt men bestämt sluta trakassera de anställda, lagändringar gick inte så fort. Sex år tog det och nu har de hållit på i två och ett halvt år och de ökar ständigt i försäljning. Det berättades mycket kul om Svalbard och bryggeriet under kvällen så besöker ni Svalbard missa inte Svalbard bryggeri, det får ett riktigt starkt nordlys i betyg?

Ölen var väldigt god, jag som inte gillar mörkt öl måste säga att deras Dark Season var mycket god. Deras pilsner var dock den som vann och jag har några med mig hem faktiskt.

Ölen innehåller 16% glaciärvatten och vattnet på svalbard håller mycket god kvalle. Efter bryggeriet gick vi hemåt och jag kunde ta mig en kall isbjörn får den näst nordligaste bryggeriet, Mack i tromsö.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *