Svalbard dag 5

På kvällen skulle vi ut i bandvagn och försöka fånga nordlyset men så kom vi på att vad ska vi göra på dagen. Att gå runt i byn kunde vi ju inte göra i gen då vi redan gått runt där och så mycket finns det ju inte att se. Dock skulle vi finna på råd och det blev en mycket intressant dag.

Vi skulle in i gruva 3 och lära oss hur det var att jobba i gruvan på Svalbard. De hade det inte lätt, det kan vi säga med en gång. Guiden förmedlade arbetssättet mycket bra. Hon hade bara jobbat i två veckor men ändå levererade hon kunskap mycket bra. Vi fick klä på oss i arbetskläder när vi skulle in i gruva 3 som i storlek var stor som Oslo.

Vi fick se hur de hade det i gruvan och av vad jag såg så trodde jag att gruvan lades ner på 40 talet och inte 90 talet för jösses vad primitivt de jobbade. De hade som sågar som sågade mer kolen och en arbetare låg i en gruvgång på max en meter i höjd och skyfflade ut kolet.

Gruvan har nu alla nordens fröer i sin sköte och blir det katastrofer så finns det fröer där redo att planteras för att ge oss fortsatt chans att få havregryn eller vetelängd.

De har en gruva öppen på svalbard än i dag, den är lite modernare men att åka in i gruvan med bil sen gruvtåg där man måste böja sig ner för att få plats hade nog gett mig klaustrofobi så tur att vi inte besökte den:)

En kul grej var att en arbetare där skulle komma att kallas ”porr” då han fick tag på en projektor och bjöd in hela byn till filmvisning.
Projecerad på väggen visades film och med tanke på namnet han fick så var det en porrfilm som visades.
Fann en stol med en porrtidning på som kanske ägts av ”porr” för han har Svalbards största utbud av porrtidningar. 
När jag la ut bilden på tidningen och stolen på Facebook fick de fnatt och bilden fick censureras.

Nu var det att åka hem och sen käka för att stå och vänta på en bandvagn som var försenad, när han dök upp så bar det snabbt ut på adventdalen och lite grönt var det på himlen. Men inte mycket. Det blev till att frysa lite mellan varven men även en irritation kändes av då det var alldeles för nära byn så ljuset störde men ja det var lite småmysigt ändå.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *