Svalbard dag 3

Dagen skulle bestå av 20mil på skoter, rakt ut på de vita vidderna. Vi gjorde ett misstag ganska omgående, vi bokade en skoter. Jag skulle ha hand om kameran och farsan skulle fota. Det var inga problem så men sitta två på en skoter i 20mil var påfrestande för båda. Så en skoter per gubbe rekommenderas.

Vi startade i arla morgon timman och fick en genomgång och varma kläder att ha på oss för kallt skulle det vara och eftersom vi hade minimal erfarenhet av skoter så fick vi lyssna noga. Varmt påklädda åkte vi bil bort till den ej inhägnade skoterpark som låg inte långt från hotellet. Skotrarna stod helt öppet och tankade, ja det saknas ju kriminalitet på Svalbard så det var ju inte så konstigt.

Vi åkte i väg och eftersom jag glömt mitt actionkamerafäste så fick jag hålla i kameran i handen med klumpiga men varma vantar. Vilket overkligt landskap vi färdades i, ju längre ut vi kom ju mer magiskt blev det. Himlen var rosa och mot den vita snön kändes det lite som att åka runt på en bakelse. Svårt att i text beskriva känslan, det måste upplevas.

Vi gjorde några stopp innan vi anlände till platsen där vi skulle käka och spana efter isbjörn, spår efter en fanns. Fann vi en isbjörn? Japp på brutalt långt håll så kunde en liten gulaktig prick synas och det var isbjörnen, trots mitt största objektiv 150-500mm blev det en prick även på bild, så långt avstånd var det. Vi käkade och var upprymda över björnen, jag värderar pricken högt. 
Nu skulle vi röra på oss och nu började mörkret komma, vi såg ett gryt som fjällräven bor i men räven var inte där.

Stannade vid ett helt fruset vattenfall och nu var det svårfotat, i kylan dom var gjorde fingrarna ont av att ha trixat med objektiv och så vidare så jag ville hå händerna varma i stället för att trixa med stativ. så improviserade lite. Vi närmade oss Lonyearbyn och mötte ett gäng som nog skulle ut och jaga aurora.

Väl på hotellet så var det värme som gällde, kameran var en isbit. Obs är ni ute i kyla gör då inte som jag och ta den ur kameraväskan, tina upp den liggandes i väskan i stället. Jag duschade mig varm och när jag låg i sängen så ringde det, det var guiden som sa att det nu är nordlys i Adventdalen. Ingen värme här inte utan på med kläderna.

Jag hade två kameror med så jag lät isbiten ligga kvar, det jag inte tänkte på var att isbiten hade stativfästet så svärande fick jag gå till hotellet och sen skynda mig ut, man vet ju aldrig hur länge hon dansar.
Farsan missade hela skådespelet då han trött och sliten valde att tina upp sig inför dag fyra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *