Slottet på Seatons kulle

Dagens fotoäventyr fick gå till Seatons kulle, ca en timma från Mölndal. Hade faktiskt tänkt göra en luffarfilm där men det var alldeles för mycket folk där så det får bli ett bildrikt inlägg.

George Seaton var en rik köpman från Göteborg som ville ha en liten jaktstuga att åka till för att jaga så klart. 1915 startade bygget på hans drömslott. Det stod klart 1917 och det var ett lyxslott med eget kraftverk så att han fick el till slottet. Bönderna runt på byggden hade ingen ström utan fick klara sig med stearinets sken.

DSC01978p
Denna väg fick skapas för att kunna bygga på kullen, nu är den asfalterad det var den inte då:)

Slottet hade ca 35 rum att jag skriver ca är för att ingen vet, jag kommer till det. Slottet var exklusivt och hade dyra utsmyckningar och äkta mattor. George tog oxå dit växter från världens alla hörn. Ryktet säger att han ville visa sin rikedom för bönderna och tände lampor i slottet när han inte var där enbart för att bönderna skulle bli avundsjuka och det ska de ha blivit. Det lustiga är att George tagit sig vatten över huvudet, han hade inte råd med slottet och hans stab av tjänstefolk hade minskat undan för undan. Så att han ville visa sig rik men var det inte så gissar att många skrattade när de fick höra om hans pengaproblem. Ja om ryktet är sant vill säga.

17 december brann slottet ner, det brann till grunden och alla värdefulla ting försvann. George och hans fru var i slottet just då, de hade inte varit där på länge då pengarna var slut. Så nu började det låta som om de kanske tänt på själva för att få ut pengar men så var det inte. Man fann en spricka i skorstenen som gick genom fruns garderob och en gnista hittade ut och antände kläderna.

De klarade sig men värdet och slottet var borta. Han hade inte ekonomi att bygga upp det och ruinen plundrades och teglet tvättades och såldes vidare. George sålde marken till en privatperson och på sjuttiotalet köptes marken igen och nu blev det naturreservat och sevärdighet för slottet låg ju vackert med galen utsikt. Än i dag syns hur trädgården sett ut men av slottet syns bara grunden, man vet inte hur stort det var då ritningarna är borta men vid en mätning kom man fram till att slottet hade 35 rum men man vet inte. Det har varit rykte om 144 rum så ja vi får aldrig veta men besök stället för det är fin utsikt och natur.:)

Bilder har vi här:

DSC01903p
Utsikt från trädgården
DSC01912p
Baksidan av slottet
DSC01915p
Fontän som blev grillplats
DSC01924p
Äppleträdet stod nu i skogen.
DSC01926p
Gångstigen till slottet
DSC01959p
MAn kan ströva runt om man vill
DSC01943p
Stenblock vad det varit till vet jag inte, stort nyckelhål?
DSC01936p
Slottet från sidan
DSC01932p
Gångstigen från andra hållet
DSC01964mixp
Från framsida och så såg slottet ut
DSC01968p
Nypon var nog inte så exklusivt så det fick vara kvar
DSC01971p
Mattisborgen?;)
DSC01988p
Nu är det bara turister och motionärer som använder backen till Geroge Seatons Jaktslott

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *