Nu är glada julen slut….

(När jag gick i skolan hade även vi dessa adventsljus på fönstren. När fjärde lågan sattes upp på sista ljuset var glädjen total, julafton i antågande och jullov. :D)

Som liten busunge i Bäckefors så var ju denna dag  tråkig. Det var nu som granen åkte ut och julsakerna åkte in i det magiska skåpet. Det är alltså tjugondag knut och då dansar julen ut. Nu kan det vara så att den tråkiga dagen då julen åkte ut var tidigare än tjugondagen. Har inte riktigt koll på om vi hade jul ända till knut. Men den dagen julen städades bort var tråkig. Sakerna åkte in i det skåp som man aldrig ville titta in i. Det var ju inte av rädsla för att hamna i Narnia utan det var för att längtan efter julen skulle bli för stor eller att julens magi skulle försvinna av att se tomtarna tidigare än 23:e december.

Nu för tiden är det inte så, jag tog bort julen i Lördags. I bland har det hänt att julen åkt ut till och med tidigare. Som dalslänning är det mot traditionen för enligt den så firar en Dalslänning från lucia till tjugondag. Sen börja det hårda slitet igen. Nu väntar tider med oxveckorna. De är tunga och mörka och håller på fram till fettisdagen. Sen vänder det och vi går mot ljusare tider.

Oxveckorna var egentligen lagda mellan midsommar och allahelgona i det gamla bondesamhället men ändrades för ja egentligen försvann ju det ”gamla” bondesamhället och vi är nu moderna och flyttade oxveckorna för att passa oss bättre.

Julen är den högtid jag tycker bäst om, dock är julmagin svårare att hitta, inte ens Kalle kan ge mig den känsla som man hade som liten. Kanske beror det på att man som vuxen inte ska vara barnsligt förtjust i julen. Men det är jag så det kan inte vara det, well tror många känner igen sig i detta så det är väl så det blir. Jag menar som liten sprang man ju i fönstren för att se om tomten var på väg.

När han väl kom efter vad som kändes som en evighet så var det förväntan och glädje i rummet. Tror det kan vara det, förväntningarna är borta, tomten vet man ju när den kommer om den ens kommer. Ja så kan det vara:)

I all fall hade jag tänkt fota hur folk klätt sina hus i lampor och hur de dekorerat. Jag hade hög arbetsbörda i november och december så får skjuta på projektet till julen 2016 i stället.

Här kommer några bilder jag tog julen 2015:

DSC01917p
Tyckte detta var ett vackert hus i Fritsla.
DSC01971p
Härligt med julkreativa människor
DSC01973p
Dessa hade tagit pynta hus på allvar.
DSC01978p
Tut tut här kommer julklappståget
DSC01980p
Att fota in i någons trädgård känns lite olustigt med har man tu r får man denna bild och den tycker jag blev så fin.

DSC01976p DSC02049p

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *