Fotografen i Fritsla

 

I ett eternitklätt funkishus det enda i Fritsla ser i dag ut som en kuliss i en film av Roy Andersson men här bodde en gång en taxichaufför som vid ett tillfälle fotade sin sexårige son.  Bilden blev prisad av tidningen och då fick Gustaf Olson en idé. Han sadlade om från taxichaufför till att bli fotograf. Huset fick en skylt med texten FOTO. Den fotograferade sonen började vid denna tid att själv fota tillsammans med sin far. Detta är alltså på 30 talet vi pratar om, sonen hette Lennart, jag skrivet hette för han är inte i livet idag. Lennart dog 2010 i Steninge, halland i en ålder av 84år.

Men i sin ungdom fotade Lennart sin far som hade en förkärlek till att dyka från järnvägsbron. Broar kom sen att bli Lennart Olsons melodi, han blev känd under namnet ”Bro-Olson” och hans foto har varit frimärke och även finns den på IKEA. Han skapade ett fotokollektiv som kallades ”tio fotografer” där konst skapades med kamera som pensel. Lite så som jag gör, jag menar jag kan inte rita eller måla fast jag vill, då får kameran bli min pensel när jag vill ”måla”.

Lennart reste världen över och fotade men det är med sina betongbroar han blev känd och hans bilder kostar i dag ca 30 till 50 tusen kr.

Huset är övergivet men ägaren betalar strömmen för att på så sätt hålla ovälkomna gäster borta. Själv vill jag gärna se hur det ser ut inne i huset men enligt ryktet släpps ingen in. Jag fotade huset i två omgångar först i ljus sen åkte jag tillbaka fär att få men att det lyste på övervåningen, bokstavligen lyste det, fast ingen är hemma.;)

Så funkishuset står och förfaller och vem som växt upp där är det snart ingen som vet.

Fotade ju bara huset så två bilder är allt ni får men ett youtube klipp från svt får ni oxå om ni vill se:)

Ps. sökerni på Bro Olson ändra då inte till Bree Olson, då blir det naket.:)

DSC01949p
Kolla på skylten hur fint den får en skugga utav ljuset runt omkring affären.

DSC01891p

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *