Höga höjder och Tungt Vatten, Norge Dag 2

Innan vi åkte ut på äventyr så fick det bli lite morgon foto på stranden, det var ju så vackert. Sen efter frulle var det dax att ta på sig bergklättrarmundering för det var lite småkyligt och det var långbralla på. Färden gick mot Rjukan och Gaustatoppen. Ett högt berg så vi skulle ha lite höghöjdsträning inför predikstolen. Jag har ju dålig koll på Norge men farsan destomer och att vi var i Telemarken där delar av andra världskriget haft avgöranden som blev viktiga för fortsättningen av kriget bara det är ju en bonus. Gaustatoppen är Telemarkens högsta berg och en del säger Norges vackraste berg. Man kan gå upp för berget men Militären har haft ett tåg som de överlämnat år turismen så på 15 minuter tar man sig upp på toppen utan att slita så mycket.

Det var mest lite trångt i hytten. Vi åkte upp och njöt av utsikten för den var galet vacker. Högre upp på toppen kunde man fika och det gick trappor. Så dit gick vi, det vra inte speciellt högt eller långt men ja här blev vi båda rätt andfådda och kände att ja detta var galet jobbigt. Inte helt optimalt om man ska gå fyra km i uppförsterräng om några dagar. Men vi kom upp och efter fotande blev det våffla och sen tåget tillbaka. Vi kollade runt och bilen lät och doftade oroväckande mycket. Räknade med att bilen skulle ge upp men det gick bra. Mjukglass och en timma felkörning på gps blev eftermiddagens facit. Det gjorde dock inte så mycket, fick se vattenfall, fin natur och lösspringande får. Det verkar inte rädda för vargen i alla fall. Väl tillbaka i Rjukan tog vi svängen ner till Kraftstationen. Igen fick vi pulsökning av att gå de 700m i uppförsbacke. Hur dåligt tränad är man egentligen. Det var här Hjältarna från Telemarken kom att spela en stor roll. Rjukan hade nämligen något som Hitler ville ha, tungt vatten.

Att ha tillgång till detta var en bra start på kapplöpningen till den ”stora” bomben, alltså atombomben. Men det stoppades av några sabotörer. Först en sprängning, sen bombning men vattnet klarade sig och skulle fraktas till Tyskland via båt. Båten sänktes på brittisk order och sabotörerna fick offra människor från Rjukan som de kanske kände och umgicks med. Men för att hindra Hitler att få tungvattnet tycke alla att vi måste dessvärre offra oskyldiga och de ligger nu på botten tillsammans med det tunga vattnet. Lite besviken på utställningen var jag, ville se och läsa mer om kriget men det kan nog bli en tur till dit något mer, fanns en del vi missade. Linbanan missade vi inte och den hade lite med sabotörerna att göra, dock kunde jag inte hitta minnesmärket. Vi käkade på en fin restaurang och hade utsikt över kraftstationen och Rjukan. Vi åkte ner och tog ytterligare en sväng innan det var dax att åka mot campingen, först en lite slurk vatten i naturens drickaautomat.

Reseplaneraren Farsan 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *