”We are all mad here”

Tror det är fem år sen jag besökte Säters fasta paviljong. I sjätte klass så låg vårt klassrum i paviljongen på Bäckeskolan. Fast jag var knäpp så var det inte på Säters Fasta paviljong och det är jag ju glad för. 1912 ivigdes mentalsjukhuset och vid stängningen 1989 hade huset härbärgerat många tokiga men oxå farliga människor. Sveriges farligaste man Lars-Inge Svartenbrandt satt här. Sen satt även salaligans ledare Sigvard Nilsson som senare bytte efternamn till Thurneman. Namnet kan vara ett anagram för manhunter men det vet man inte med säkerhet. Det vi vet är att han suttit på Säter. Säter mentalsjukhus var länge ett drömobjekt. Det tog många år innan det blev av. Syrran fyllde 40år och hade sitt kalas i Säfsen. Jag kom då på att det är väl kanske inte så långt mellan orterna. Det avr tio mil. Så det var ju inget snack om saken. Det blev en tur. Nu skulle jag äntligen få se Säters mentalsjukhus! Muren var ju byggd för att ingen skulle ta sig ut. In ja det gick via ett cykelställ och ett träd. min lillasyrra Marie var med och skulle hjälpa mig med lite grejer.

Hon tog sig inte upp så medans jag gick runt och tog bilder gick hon utanför. Jag har berätta denna historia förut så sorry om det blir en upprepning nu men när jag fotade mot solen så ser jag något röra sig längst bort i korridoren. Jag tror ju att jag inbillar mig detta men i solljuset ser jag en skugga. Syrran är utanför, jag är inne i ett hus där direkta flyktvägar saknas.

Jag kommer ingenstans nu börjar pulsen öka, för skuggan kommer mot mig.Det är någon mer i huset! Jag ser nog vid detta laget rädd ut för plötsligt säger spöket/mördaren : hej jag hittade en annan väg in, via en tunnel. Skrämde jag dig? Jag spelade tuff och sa att det inte var någon fara men det. Pustade ut i mitt sinne och lugnade mig. Nu kom även syrran in via denna lilla trånga tunnel. Så nu togs lite spökbilder oxå. Känslan satt i väggen, tänk den ångest och ondska som huset tagit hand om i alla år. Det kändes lite kusligt ändå, tänk om huset kunde tala! Det kan det ju på sätt och vis det är ju bara att läsa domarna. Ta Sigvard tex, han borrade hål i husväggen till Matilda Blomkvist hus och gasade henne till döds med bilavgaser. Salaligan räknade med mycket pengar men hon hade satt in dem på banken så bytet blev 6kr. Svartenbrandt vet väl de flesta vad han gjort, inget mord men otaliga rån. Svarten var ju smart men på fel sida om man säger.

Enligt Jan Guillou så vårdades Svartenbrandt sönder på Säter. Jag träffade honom en gång på Bokmässan. Troligen första och sista gången jag köper en bok av någon i handfängsel. Han var väldigt trevlig! Slutet av bilderna är oxå det hemskt, det är begravningsplatsen för de som avled på Säter. Den är precis som huset i princip övergiven, dock ligger en golfbana bredvid numer så det är lite vårdat där ändå.

Bilderna är i oordning och jag kan inte rätta till det, sorry!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *